IOS vs Android – cum a evoluat duelul si cum stau lucrurile acum

Conceptul de smartphone nu a plecat nicidecum de la Apple sau Google. Si, totusi, ambii detin acum o cota covarsitoare de piata in cea ce proveste sistemele de operare pentru smartphone. E greu de inteles cum giganti precum Nokia (cu Symbian), Sony Ericcson (cu Windows Mobile), BlackBerry (cu Blackberry OS) au fost candva in prim plan si au reusit intr-un timp record sa dispara de pe piata. Atentie, la acea vreme nici Apple si nici Google nu intrasera pe aceasta piata, iar Nokia de exemplu nu reusea sau nu voia sa avanseze in directia fireasca a dezvoltarii noilor tehnologii software si hardware. Imi aduc aminte ca Nokia avea la o vreme telefoane in portofoliu precum E71, apoi E72, Nokia Communicator si alte modele care reprezentau un pas inainte intr-o directie fireasca. Dar oferta lor se baza in continuare pe foarte multe modele de telefoane banale. La acea vreme, fiind o perioada de tranzitie, aceste telefoane banale inca se vindeau bine, dar nu era greu sa anticipezi sfarsitul. Apoi, dupa ce Apple a revolutionat practic conceput de telefon mobil prin iPhone si IOS, Google a realizat imediat potentialul enorm si a pus bazele unui sistem de operare mobil care astazi domina autoritar:Android

Evolutia si modul de abordare pe care l-au adoptat cei doi difera foarte mult. Azi e greu de spus daca exista un castigator.

Android domina prin numarul total de echipamente pe care este inclus (vorbim aici nu numai de smartphone, dar si de televizoare, echipamente multimedia pentru masini,media playere stc), iar Apple ramane inca un etalon pentru stabilitate, usurinta in utilizare si fluiditatea cu care se misca. Am spus inca, pentru ca Android face pasi mari in directia asta. De la Android 5 s-a vazut preocuparea celor de la Google pentru o imbunatatire a interfetei grafice si a optimizarii software cu scopul de a-l face cat mai fluid. In Android 6 lucrurile au evoluat si mai mult in bine, acum avem deja Android 7 si primele impresii sunt de asemenea imbucuratoare.

IOS , de cealalta parte, si-a pastrat calitatile pentru care a fost mereu recunoscut, dar ultimele doua versiuni ale sistemului de operare n-au reusit sa mai aduca noutati care sa starneasca entuziasmul de alta data. Drept urmare, e greu sa menti interesul doar prin variatii pe design hardware si dimensiuni display.

Ca o concluzie, Android e pe un trend ascendant constant si pare greu de oprit in acest moment. Apple  pierde momentan teren, dar ne putem astepta de la ei la o revenire spectaculoasa. De-a lungul timpului au facut asta de mai multe ori. Piata de echipamente mobile (smartphone in special) este intr-o crestere spectaculoasa la nivel global. Exista inca potential enorm de crestere, iar duelul celor doi este foarte interesant de urmarit.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu