Investitorii straini – prosperitate sau saracie pentru romani?

Investitorii straini sunt benefici pentru dezvoltarea si bunastarea unei tari sarace cum e Romania? Am vazut de curand un documentar care expunea pe intelesul tuturor, politicile economice si financiare pe care marile puteri ale lumii le-au adoptat in ultimii 20-30 ani. Pe scurt, documentarul se rezuma la doua state (USA si UK) si la strategiile financiare/fiscale pe care ei le-au adoptat in urma cu 30 ani pentru a atrage investitori straini cu scopul de a creste bunastarea in randul populatiei.

Trebuie mentionat ca din punct de vedere al statutului social si al nivelului de trai, populatia e impartita in 3 categorii: saracii, clasa medie si bogatii. La acea vreme, cei mai bogati oameni ai lumii (1% ca procent din toata populatia) detineau in averile lor putin sub 20% din totalul banilor disponibili pe piata.

Planul era urmatorul: crearea de avantaje fiscale pentru toti bogatii lumii care vin si investesc in tara lor. Asteptarile lor in urma acestor masuri erau clare: investitorii vor venii cu multi bani, vor investi, iar o parte din averile lor se vor duce inevitabil catre clasa muncitoare (mai exact clasa medie).  In teorie, totul suna foarte bine: economia tarii va creste, bunastarea va creste, toata lumea va fi fericita.

Rezultatul dupa 30 ani: averile bogatilor au crescut, contrar asteptarilor de la sub 20% la aproape 35% din total. Clasa de mijloc nu numai ca nu a avut nici un avantaj, dar bunastarea lor a avut de suferit. Iata dovada ca nu tot ce in teorie arata bine se transpune si in realitate.

politici economie romania

In cea ce ne priveste pe noi romanii, cam pe vremea asta am ajuns si noi la nivelul SUA sau UK de acum 30 ani. Nu ma pricep foarte bine la economie, dar strategiile care se aplica si acum la noi au cam aceleasi tendinte: sa aducem investitori straini care sa investeasca si sa creeze locuri de munca. Lucrul asta se intampla, somajul in Romania pare sa scada, cifrele economice arata bine (cel putin asa ni se spune). Problema in tot acest context e ca aceasta crestere economica nu se sime in nivelul de trai. Salariile, la modul realist nu sunt mai mari decat in anii premergatori crizei economice internationale. In schimb, inflatia a luat mare avant si oamenii sunt nevoiti sa cheltuiasca din ce in ce mai mult pentru nevoile de zi cu zi (vezi crestere pret combustibili, creste preturi utilitati, alimente etc, etc…). Au fost luate masuri de reducere a TVA la alimente de la 24% la 9%. Ok, s-a facut mare tam-tam o perioada de timp, dar la modul realist, scaderea nu se simte. Sau mai bine zis, se simte doar in profiturile marilor comercianti, care, in loc sa scada preturile, au preferat sa-si creasca profiturile. Populatia consuma mai mult pe fondul unei increderi false ca economia creste. In realitate, benficiarii acestei situatii sunt marii investitori care-si rotunjesc averile de la an la an.

Americanii si englezii si-au dat seama ca politicile aplicate de ei acum multi ani au fost gresite. Noi le aplicam acum dupa modelul lor. Nu stiu daca se intampla asta din cauza incompetentei celor care ne conduc, sau totul este un scenariu bine gandit din timp si care ne este impus de undeva de sus, mai sus de conducatorii nostri.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Investitorii straini – prosperitate sau saracie pentru romani?”

Lasă un comentariu